Gården

Berg

Gården som vi bor på heter Berg och det är just vad det är här, nästan omöjligt att sätta ett staket rakt. Det är sten och berg överallt. Som tur är har Magnus sprängcertifikat och det har varit till stor hjälp.

Vi köpte gården i november 1996 och den hade då stått tom i över 10 år. Endast sporadiskt använd som sommarstuga av de föredetta ägarna. Det fanns inte ens en fungerande toalett eller dusch. Avloppet var igenrasat och det var helt igenväxt runt huset och i hagarna. Vägen fram var inte farbar på våren och hösten då det var för blött. Det gick inte att bo på gården så den första vintern var vi bara här på helgerna och skottade snö, även inne i huset för taket var inte tätt.

backen

Det första vi fick börja med var att fixa till vägen så vi kunde ta oss fram! Bl.a. var vi tvungna att spränga upp diken på flera ställen. Tro det eller ej, backen var ännu brantare från början, vi sprängde bort en bra bit på höjden!

Det var många av våra släktingar och vänner som undrade vad vi gav oss in på.
Den enda som var STENSÄKER på att det här kommer bli JÄTTEBRA!, var Magnus pappa Karl-Henrik. Tyvärr finns inte Kalle med oss längre då han gick bort i cancer hösten 2002.
Mycket av det Kalle hjälpte oss med finns dock kvar och det är så synd att han inte fick vara med oss längre i sagan om Berg.

kallekaka

Magnus far Karl-Henrik (Kalle) och hunden Assie samt ett gäng nylagade pannkakor.

Vi byggde (om och till) på stall, gäststuga och huset under 1997-2001. Kommer inte i håg exakt vad vi gjorde, mest att vi höll på hela tiden. För säkerhets skull fick vi både göra och göra om några gånger, som det brukar vara.

2001 byggde vi maskinhallen, som i dagsläget även har en verkstad. Året därpå det stall vi har idag. Vi hade länge förhoppningar om att kunna ha kvar det gamla stallet och bygga om det men det var helt enkelt i för dåligt skick och hade för tokiga mått, så det hade inte blivit bra.

maskinhall

Här är maskinhallen stomrest och gamla stallet syns i bakgrunden. Denna bild är tagen från vägen bredvid paddocken.

rivning

För att kunna bygga det nya stallet var vi tvungna att riva det gamla, skotare kan vara bra till mycket!

lastbil

Stallet kom med lastbil och släp, vägen var ännu smalare då men han kom både till och från oss utan bekymmer!

stallet

Stallet börjar byggas sommaren 2002.

kontakt

Stallet invigdes tidigt på hösten 2002. Magnus far Kalle klipper bandet!

2004 var det dax att anlägga en paddock, efterfrågan på lektioner hade ökat och för att ha lektioner av kvalite måste det finns en bra paddock. Det är där vi har alla lektioner på ridskolan, och den har bra belysning så vi kan använda den även i när det blir mörkt.

paddockbygge img_6307
”före-och-efter-bild” Bilderna är tagna från nästan samma plats och det är samma lilla röda stuga på bägge bilderna.

Vi tyckte nu att det var ju rätt klart det här och allt var lättarbetat och bra men nej då, taket bakom stallet trillade vi över begagnat och sattes upp 2006.

2007 fick vi för oss att bygga ut huset och det är inte riktigt klart ännu. Vi håller fortfarande på att fixa till trädgården och att göra det lättskött runt huset. Sten är bra för det växer inte…

2009 blev våra utboxar klara och används nu till både gästande hästar samt lektionshästar. Numera finns 12 boxplatser på gården.

2010 började vi bygga en parkering på baksidan av stallet för att underlätta framkomligheten på gården. En ny väg byggdes till den för att slippa biltrafik framme på gården under lektionstid.

Vi har även tagit ner en del skog för att få mer plats till hästarna. Än så länge bara några lastbilar i diket men det blir nog fler.

Titta gärna hit igen, fler bilder kommer vart efter vi hittar dom, denna sida kommer nog uppdateras i det oändliga…

Vi äger inte gården, den äger oss…

//Fia